
 

 

 
 
 
 

December 3, 2018 
VIA ELECTRONIC SUBMISSION 
 
Monet Vela 
Office of Environmental Health Hazard Assessment 
P. O. Box 4010, MS 23 11F 
Sacramento, California 95812-4010 
 
Comments sent electronically to: P65Public.Comments@oehha.ca.gov 

 
Re: Proposed Amendments to Title 27, California Code of Regulations Section 25821(a) and (c): 
Calculating the “Level in Question for a Food Product and the Intake by the Average Consumer of 
a Product” 

 
Dear Ms. Vela: 

Herein, the Consumer Healthcare Products Association (CHPA), the 137-year-old trade 

association representing U.S. manufacturers and distributors of over-the-counter (OTC) medicines and 

dietary supplements (chpa.org), provides feedback on the Office of Environmental Health Hazard 

Assessment (OEHHA) proposal to modify Section 25821, subsections (a) and (c)(2), Level of Exposure 

to Chemicals Causing Reproductive Toxicity.  CHPA believes that these proposals are not consistent with 

the longstanding use of the average exposure-based assessment under Proposition 65.  Further, OEHHA 

has not identified a need for such changes, stating only that these represent a “clarification” to the existing 

regulations.  As such, we do not believe these proposals should be adopted. 

The first of these proposed changes would amend subsection (a) to clarify that where a business 

presents evidence for the “level in question” of a chemical listed as causing reproductive toxicity in a food 

product based on the average of multiple samples of that food, the level in question may not be calculated 

by averaging the concentration of the chemical in food products from different manufacturers or 

producers, or that were manufactured in different facilities from the product at issue.   

Currently, Section 25821(a) does not specify procedures for determining the concentration of a 

listed chemical in a food product.  OEHHA has claimed that a “lack of clarity on this issue has led to the 

incorrect conclusion that the existing regulations allow averaging of the measured concentrations of a 

listed chemical in a food product across products manufactured by different manufacturers, and from 

manufacturing facilities in different states and countries.” 

Prohibiting averaging of concentration across different manufacturing facilities will likely lead to 

unreliable estimates of concentration levels and increase uncertainty and costs for businesses while at the 
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same time not providing any tangible benefit to consumers.  OEHHA also does not provide the necessary 

detail of what constitutes a “manufacturing facility”, which will likely lead to confusion within the 

business community and a situation where companies provide a warning simply to avoid litigation.  

Businesses should be allowed to decide the most appropriate measures for obtaining representative 

concentration levels on a case-by-case basis and to defend those determinations if challenged.  We do not 

believe OEHHA should adopt this proposal. 

The second proposed change would modify subsection (c)(2) to clarify that, when determining 

whether exposure to a reproductive toxicant in a consumer product requires a warning, that the reasonably 

anticipated rate of intake or exposure from consumer products to a chemical listed as causing reproductive 

toxicity be calculated as the arithmetic mean of the rate of intake or exposure for product users.  Here, 

OEHHA claims that “Clarifying that the arithmetic mean of the intake or exposure level for users of a 

consumer product is the appropriate approach helps the responsible business to correctly determine the 

rate of intake or exposure for average users of the consumer product and properly decide whether a 

warning is required for a given exposure.” 

Again, as with OEHHA’s proposal to forbid the use of averaging across either different 

manufacturing facilities or products from different manufacturers or producers, it is not clear what 

problem is being addressed in this instance. Use of the arithmetic mean is not consistent with sound 

principles of statistics and data evaluation.  The underlying data should be used as a basis to determine 

whether the arithmetic mean, geometric mean or some other measure should be used to best represent the 

average.  For data whose distribution does not follow a bell-shaped curve, estimates based on the 

geometric mean may be more appropriate since the geometric mean is less influenced by the highest and 

lowest values.  Use of the arithmetic mean would also contradict the Beech Nut ruling, where geometric 

mean was declared to be more appropriate in calculating the reasonably anticipated rate of intake for 

average users. 

Use of the arithmetic mean is also not supported by other risk assessment agencies/regulatory 

bodies.  Indeed, the Centers for Disease Control and Prevention has specific guidance addressing the use 

of the geometric mean (as opposed to the arithmetic mean) for instances where the data distribution is 

skewed.   Nearly a decade ago in the mercury canned tuna case the California Attorney General argued 

that, when determining the appropriate rate of exposure, the median should be used instead of the 

arithmetic mean, as use of the arithmetic mean could lead to “a deceptive idea of who is typical”.  Lastly, 

as described in more detail in comments submitted by the California Chamber of Commerce (which 

CHPA has signed onto), use of the arithmetic mean would lead to overwarning consumers.  As such, we 

do not believe that OEHHA should adopt this proposal.     
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CHPA and our member companies appreciate the opportunity to comment on this process.  Should 

you have any questions, please do not hesitate to contact me. 

 
Regards, 
 

 
 
 
 
Jay E. Sirois, Ph.D. 
Senior Director, Regulatory & Scientific Affairs 
Consumer Healthcare Products Association 


